Bune practici
Noi abilităţi şi roluri
O mică organizaţie care oferă servicii de îngrijire pentru familii are o forţă de muncă alcătuită exclusiv din femei care sufereau, într-un grad foarte mare, de stres şi epuizare din cauza solicitărilor emoţionale semnificative de la locul de muncă. Organizaţia trebuia să găsească o modalitate de a îmbunătăţii condiţiile de lucru pentru a reduce rotaţia personalului.
Furnizarea de servicii de îngrijire pentru familii aflate în situaţii dificile necesită un bun echilibru între aptitudinile tehnice şi cele interpersonale. Munca poate fi izolată şi poate exercita multă presiune emoţională asupra lucrătorilor, la care se adaugă percepţia unei lipse de oportunităţi de avansare în carieră. Compania a elaborat un plan de instruire pentru ca angajatele să deprindă noi abilităţi, cu scopul de a deveni „life coaches”.
Proiectul „Life coaches” a avut două scopuri. Primul a fost să ofere asistentelor familiale abilităţile de comunicare de care aveau nevoie pentru a răspunde eficace solicitărilor aduse de noul lor rol. Al doilea a fost să le furnizeze o calificare recunoscută oficial. Instruirea este voluntară pentru lucrătoarele de peste 45 de ani. Prin urmare, este atractivă pentru cele care au făcut din această meserie o carieră.