Bune practici
Elaborarea de planuri personale individualizate
O mică organizaţie activă în domeniul asistenţei sociale, care oferă servicii de ajutorare pentru tinerii cu probleme, a aflat că lucrătorii săi de peste 50 de ani erau în mod frecvent absenţi sau plecaţi în concedii medicale pe termen lung. Într-o încercare de a reţine aceşti lucrători experimentaţi, un proiect pilot a fost stabilit cu scopul de a reproiecta rolurile acestor lucrători folosind o abordare participativă.
Programul s-a adresat în mod special lucrătorilor cu vârste de peste 50 de ani, care erau absenţi în mod frecvent sau care lipsiseră pentru o perioadă lungă de timp. Lucrătorii care s-au oferit voluntar să participe au avut o discuţie detaliată cu supervizorul lor (utilizând formate special realizate) pentru a identifica aspectele pozitive şi cele negative din munca lor. Împreună cu departamentul de resurse umane, ei au realizat fişe de post mai adecvate cu abilităţile lor şi au primit instruire la locul de muncă. Lucrătorii care se bucurau mai mult de aspectele sociale ale muncii lor şi-au asumat roluri de relaţii cu clienţii, în timp ce ceilalţi s-au concentrat mai mult asupra planificării sau securităţii.
Din cei şase angajaţi care au luat parte, cinci s-au reîntors la lucru, având roluri noi pe care le-au stabilit în cooperare cu departamentul de resurse umane. Mai mult, procentul de absenţe în rândul lucrătorilor a fost redus cu 48%. Deoarece angajaţii s-au concentrat asupra acelor aspecte ale muncii care le plăceau, motivaţia generală a lucrătorilor s-a mărit semnificativ, la fel ca şi satisfacţia clienţilor.