Τι είναι η διαχείριση της ηλικίας;
Η διαχείριση της ηλικίας αναφέρεται στις διάφορες διαστάσεις που λαμβάνει η διαχείριση των ανθρώπινων πόρων στο εσωτερικό επιχειρήσεων και οργανισμών που δίνουν σαφή έμφαση στη γήρανση του εργατικού δυναμικού καθώς επίσης, γενικότερα, στη συνολική διαχείριση της γήρανσης του εργατικού δυναμικού μέσω των δημόσιων πολιτικών ή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. (Πηγή)
Στις βασικές αρχές της διαχείρισης της ηλικίας περιλαμβάνονται οι εξής:
- έμφαση στην πρόληψη και όχι στην εκ των υστέρων επίλυση των προβλημάτων,
- εστίαση σε όλη την επαγγελματική ζωή και όλες τις ηλικιακές ομάδες, όχι μόνο στους μεγάλης ηλικίας εργαζόμενους και
- μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει όλες τις πτυχές που συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση της ηλικίας.
Βασικά στοιχεία της διαχείρισης της ηλικίας
Η εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζει τα διάφορα βασικά στοιχεία της διαχείρισης της ηλικίας στο εργασιακό περιβάλλον. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε σύντομες περιγραφές για κάθε ένα από τα στοιχεία αυτά, καθώς και συνδέσμους για περαιτέρω πληροφορίες.
- Προσλήψεις: Οι διαδικασίες πρόσληψης που επικεντρώνονται στις δεξιότητες και την εμπειρία, την αποφυγή των διακρίσεων λόγω ηλικίας και την προαγωγή της ηλικιακής ποικιλομορφίας του εργατικού δυναμικού αποφέρουν πολλά οφέλη στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς. Διαβάστε περισσότερα (ενότητα Υπεύθυνος ανθρώπινων πόρων, HR).
- Μεταφορά γνώσεων, επιμόρφωση και δια βίου μάθηση: Οι εργαζόμενοι όλων των ηλικιών θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην επιμόρφωση και θα πρέπει να είναι σε θέση να ανανεώνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο της αλλαγής των εργασιακών πρακτικών και της εισαγωγής νέων τεχνολογιών. Διαβάστε περισσότερα (ενότητα Υπεύθυνος ανθρώπινων πόρων, HR).
- Εξέλιξη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας: Η εξέλιξη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο του συνόλου του εργασιακού βίου, εξασφαλίζοντας έναν συγκερασμό μεταξύ της εργασίας και των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του εργαζόμενου. Διαβάστε περισσότερα (ενότητα Υπεύθυνος ανθρώπινων πόρων, HR).
- Πρακτικές ευέλικτων ωραρίων εργασίας: Οι πρακτικές ευέλικτων ωραρίων εργασίας λαμβάνουν υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων και συμβάλλουν στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής. Διαβάστε περισσότερα (Υπεύθυνος ανθρώπινων πόρων, HR).
-
Η προαγωγή της υγείας στους χώρους εργασίας είναι η συνδυασμένη προσπάθεια των εργοδοτών, των εργαζομένων και της κοινωνίας να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων στο εργασιακό τους περιβάλλον. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί συνδυάζοντας (1) τη βελτίωση της οργάνωσης της εργασίας και του εργασιακού περιβάλλοντος, (2) την προαγωγή της ενεργής συμμετοχής και (3) την ενθάρρυνση της προσωπικής εξέλιξης. (Πηγή)
: >IΒελτίωση της οργάνωσης της εργασίας και του περιβάλλοντος εργασίας, αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων (ν. 3850/2010, άρθρο 46) και ενθάρρυνση των προσωπικών δεξιοτήτων και της επαγγελματικής εξέλιξης. Διάβασε περισσότερα (επόμενο θέμα). - Διαχείριση της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας: Διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία για τους εργαζόμενους όλων των ηλικιών, μέσω της διενέργειας ευαίσθητων ως προς την ηλικία εκτιμήσεων κινδύνου και της προσαρμογής του εργασιακού περιβάλλοντος στον εργαζόμενο. Διάβασε περισσότερα (επόμενη ενότητα).
- Εναλλαγή στην εργασία και ανακατανομή προσωπικού: Τεχνικές σχεδιασμού θέσεων εργασίας στις οποίες οι εργαζόμενοι μετακινούνται μεταξύ δύο ή περισσοτέρων θέσεων εργασίας με προγραμματισμένο τρόπο σε τακτά χρονικά διαστήματα. Διαβάστε περισσότερα (ενότητα Υπεύθυνος ανθρώπινων πόρων, HR).
- Έξοδος από την απασχόληση και μετάβαση προς τη συνταξιοδότηση: Υποστήριξη των μεγάλης ηλικίας εργαζομένων στον σχεδιασμό της συνταξιοδότησης. Διαβάστε περισσότερα (ενότητα Υπεύθυνος ανθρώπινων πόρων, HR).
Η επόμενη ενότητα επικεντρώνεται στη διαχείριση της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας, στο πλαίσιο της διαχείρισης της ηλικίας, και εξετάζει το θέμα της ευαίσθητης ως προς την ηλικία διενέργειας εκτιμήσεων κινδύνου και των κατάλληλων προσαρμογών των χώρων εργασίας.